доктор лекар болница

Започва изграждането на нова сграда за детската и онкохематологична клиника в Пловдив

В Пловдив строят нова сграда за детската и онкохематологична клиника в Университетската болница “Свети Георги”. Стойността на проекта е 42 милиона лева, осигурени от държавата и дарителска кампания.

Всяка година в клиниката се хоспитализират малки пациенти с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, с кардиологични, неврологични, онкохематологични. През Спешното детско отделение годишно преминават приблизително 28 000 деца.

Проф. Иван Иванов – началник на Детска клиника в УМБАЛ “Св. Георги”: “Ние прилагаме всички съвременни методи в консервативната медицина за лечението на около 4 хиляди деца годишно от над 21 области в страната, като само 1/3 са деца от Пловдив”.

Предвижда се в новата клиника да бъдат разкрити общо 115 болнични легла и по този начин лечението и процедурите да бъдат преместени от старата сграда в новата, която изцяло ще отговаря на съвременните изисквания.

Карен Джамбазов – директор на УМБАЛ “Св. Георги”: “Тази клиника от много години показва чудеса от професионализъм и от доброта, но за съжаление условията, в които се работи много отдавна не отговарят на това, което трябва да бъде. Ето защо преди много години решихме да стартираме ремонт и когато има разбиране от страна на държавата, независимо кой в момента е там и кой управлява, важното е да са добри хора, които да разбират проблемите и да помагат да вървим напред”.

Катя Ивкова – заместник-министър на здравеопазването: “Клиниката по педиатрия към УМБАЛ “Св георги” е единствената специализирана структура за лечение на детски заболявания, която отговаря на трето ниво на компетентност по медицинските стандарти в целия южен централен регион на страната”.

Мощната дарителската кампания “Най-доброто за нашите деца” събра достатъчно средства и публичност, за да накара държавата да се включи с финансиране. Две правителства – редовно и служебно, отпуснаха парите за строителството.

Пловдивски митрополит Николай: “Каквито и да са приоритетите на грижите в нашето съвремие, в нашия живот и всякога, грижата за детето е най-важното нещо. За това богоугодно дело започваме днес с радостни сърца”.

Очаква се докато в страната бъде изградена нова сграда на детска болница, клиниката в Пловдив да поеме най-сложните и тежки случаи у нас.

Източник: БНТ