коронавирус маска

Пловдив и Пазарджик са пред грипна епидемия

По данни на националните здравни власти след Смолян, следващите области, в които се очаква да бъде обявена грипна епидемия, са Пловдив и Пазарджик. За днес в 13.00 часа е насрочено заседание на Областния щаб в Пловдив за да се набележат бъдещите мерки.

Ръст на боледуващите в Пловдив, отчитат личните лекари. Най-често оплакванията са болки в гърлото, главоболие, отпадналост и повишена температура.

“Значително увеличение на случаите – преди празниците миналата година бяха 10-15 остри вирусни случая, сега масово около 40 са само вирусните”, обясни д-р Стефка Котева.

“Началото на седмицата беше наистина натоварена – имахме много случаи на ковид и грип. Традиционно в Пловдив това се случва в първите дни на февруари”, заяви д-р Георги Цигаровски.

“Повечето пациенти идват без да са си правили тестове, така че не знаят реално погледнато с какво заболяване са. Но е много характерно, че идват след като няколко членове на семейството са болни, решили са, че са били с настинка, но се усещат, че явно е вирус. Щом боледуват един след друг”, обясни д-р Стефка Котева.

В момента отсъстващите ученици в град Пловдив са 13%, за областта процентът е 15.

“Поради факта, че рязко се увеличи броят на случаите на тези възрасти от 5 до 30 годишните, следим ежедневно данни от РУО по отношение процентът на отсъстващите ученици и педагогически персонал”, каза д-р Милена Панайотова – РЗИ-Пловдив.

В детска градина “Родина” в с. Устина данните на РЗИ се потвърждават. Малките са на градина, но в групата на 5-6 годишните децата се броят на пръсти.

“В понеделник и вторник децата бяха на градина. Сряда беше първия ден, в който забелязахме, че има намаление на посещаемостта, до края на седмицата проследяваме децата, засилваме филтъра и се надяваме всички да са добре”, каза Нели Бундева – директор на ЦДГ „Родина“, село Устина.

Доказаните случаи на грип А в Пловдивско до момента са два, допълват от РЗИ-Пловдив. Нови 55 проби предстои да бъдат изследвани от националната референтна лаборатория.

“По отношение на болничните легла, 38% е заетостта на леглата в болниците, не е завишен броят на повикванията на пациенти за обслужване от спешна помощ по повод грип и респираторни заболявания. Личните лекари споделят, за наплив, повишено търсене и опашки пред кабинетите им. Има, но то е обичайно с оглед сезона, в който се намираме. В Инфекциозна клиника имат случаи на грип, но те не са толкова много, не са усложнени, общо взето няма някакъв натиск върху здравната система. Обстановката наистина е динамична”, каза д-р Милена Панайотова – РЗИ-Пловдив.

Здравните власти препоръчават да се носят маски в затворени помещения с повече хора. Днес следобед ще стане ясно дали ще се въведат извънредни мерки за областта.