лекар медицина здраве лекарства

В Пловдив удължиха грипната епидемия до 10 февруари

Област Пловдив удължава обявената грипна епидемия до 10 февруари. Учебният процес е преустановен до 31 януари, като от 6 февруари учениците се връщат на училище.

В Пловдив и областта няма да се извършват и планираните от джипитата имунизации. Утре е последният ден от грипната ваканция на учениците, но те ще върнат в клас на 6 февруари, тъй като веднага след това започва междусрочната ваканция.

Данните на местната регионална здравна инспекция за изминалата седмица показват, че има значителен спад на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания. Увеличение има само при възрастните хора над 65 години.

След четиридневно онлайн обучение учениците в Стара Загора се завърнаха в класните стаи. Заради грипна ваканция днес и утре са неучебни дни за училищата в Сливен и Хасково.

В Златоград също са във ваканция, тъй като през последната седмица процентът на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания сред учениците е достигнал 30.

Спада броят на заболелите от грип в Кюстендилска област. Регионът е далеч от грипна епидемия, няма да бъде обявявана грипна ваканция. Най-много болни се отчитат в областите Габрово, Ловеч, Ямбол и Софийска област, показват данните от Националния център по заразни и паразитни болести.

В област Габрово заболеваемостта е 259 на 10 000 души население, като най-засегната група са децата до 4 год. В областта грипната епидемия приключи вчера.  В Ловеч данните са 242-ма на 10 000 души население, като най-засегната също е възрастовата група до 4 години.

В Софийска област заболеваемостта е 275 на 10 000 души население. А най-малко заразени  има в Добрич 92-ма на 10 000 и Разград 99 на 10 000 души население.

Източник: БНР