Проф. Здравко Каменов: Остеопорозата е по-смъртоносна за мъжете

Остеопорозата е по-смъртоносна при мъжете, защото сред тях се отчитат около една трета от всички фрактури на бедро, а бедрените фрактури са с по-тежка прогноза. Това каза за БТА проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница. По думите му е възможно човек да си счупи прешлен, без да разбере. Мъжете имат два до три пъти по-малко фрактури в сравнение с жените, но те са по-смъртоносни, защото се случват в по-напредналата им възраст. Проблемът с нивото на витамин Д сред българите е много сериозен – сред три четвърти от възрастното население се отчита недостиг на витамина.

Болестта сред мъжете

Мъжете обикновено са мултиморбидни пациенти, защото много по-малко обръщат внимание на здравето си, така че те са с по-неблагоприятна прогноза спрямо тази при жените. В резултат на бедрената фрактура и последиците от нея мъжете загиват два пъти по-често в сравнение с жените. Бедрените фрактури при мъжете крият много по-сериозен риск. Фрактурите на гръбначен стълб водят до по-силна болка, но рискът от фатален изход е много по-малък. По думите на проф. Каменов след бедрена фрактура мъжете умират по-често, отколкото жените, защото се залежават, а и в по-напреднала възраст вече имат повече от две хронични заболявания.

Рисковите фактори за поява на остеопороза

Рисковите фактори за поява на остеопороза при мъжете и жените са идентични – прием на някои медикаменти, прием на повече от три кафета на ден, тютюнопушене. Въпреки че при мъжете липсва рисковият фактор раждане и кърмене, те имат малко по-рисков стил на живот от жените и вероятността за падане е по-висока. Основно хормоните са тези, които управляват костния метаболизъм. Когато е понижено нивото на тестостерона, което по принцип след 30-годишна възраст намалява, има риск от поява на заболяването. При някои мъже нивото на тестостерон намалява значително по-бързо. Тестостеронът и естрадиолът са необходими за мъжките кости, но когато са намалени нивата и на двата хормона, рискът от поява на остеопороза е значително по-голям.

Лекарства като рисков фактор за остеопороза

Кортикостероидите, които се приемат перорално или мускулно, са типичен пример за увреждане на костта, когато се приемат по-дълго време, примерно три месеца в по-ниски дози или за по-кратък период, но в по-висока доза. Много механизми има, по които кортикостероидите влошават костното здраве, но винаги, когато има дълготрайно лечение с тях, трябва да се приема достатъчно витамин Д и да се осигури, ако е възможно, достатъчно физическа активност. По думите на проф. Каменов е най-добре да се сведе до възможния минимум продължителността и интензитетът на лечението с кортикостероид. Тези медикаменти обикновено се ползват при по-тежки заболявания и естествено, че поставяме на първо място лечението на основния здравословен проблем, но е необходимо да започне превенция на остеопорозата, ако се установи активирано костно разграждане. Мехлемите и капките за нос, които съдържат кортикостероид, както и инхалаторните кортикостероиди, имат много малък или никакъв ефект върху нарушаването на плътността на костите.

Високите дози на тиреоидни хормони, както и психотропните средства, също повлияват негативно плътността на костите. Те, от една страна, повишават разграждането на стероидните хормони в черния дроб, какъвто е витамин Д, а от друга страна потискат половата ос, увеличава се пролактинът и това се отразява неблагоприятно на костите.

Младите хора и остеопорозата

При по-пълните млади момичета обикновено началото на менструацията започва по-рано.  Сред по-слабите момичета, особено ако спортуват активно и количеството на мазнините в тялото им е намалено, тогава първият цикъл настъпва значително по-късно. В женското тяло трябва да има достатъчно резерв в мастните депа, за да може да се отключи менструацията, да започне репродуктивният период и да може жената да забременее и износи нормална бременност, с достатъчен енергиен запас. Ако момичетата спортуват много активно, особено спортове, в които се изисква издръжливост или спортове, в които има тегловни категории, се развива т.нар. женска атлетическа триада. Това означава, че ниският енергиен внос и големият енергиен разход водят до последващи нарушения в менструалния цикъл, дори до спиране на менструацията и развитие на остеопороза, посочи лекарят. По думите му има жени, чиято менструация спира на 25-30-годишна възраст. Те трябва да преминат на хормонално лечение, за да имат прилично костно, а и не само костно, здраве. Една ранна менопауза забързва стареенето на женския организъм, каза още той.

При мъжете се проявява мъжка атлетическа триада, която се среща при бегачи на много дълги разстояния, скачачи, спортисти в различни тегловни категории, които трябва да поддържат ниско тегло, въпреки огромната си физическа натовареност. При тях резултатът е намаляване на тестостерона, влошаване на спермалните показатели и влошаване на костното здраве или поява на остеопороза.

Превенция на болестта

Не бих казал, че заболяването настъпва в млада възраст, каза проф. Каменов. В отговор на въпрос кога би могла да се прояви сред жените, проф. Каменов посочи, че това зависи, както от начина на живот, така и от генетичния фактор.

Превенцията се състои в балансирано хранене, нормална физическа активност и излагане на слънце, но въпросът със слънцето е много деликатен, тъй като прекомерното излагане на слънце крие свои рискове, включително от кожни неоплазии. Използването на висок защитен фактор на фотозащита рязко намалява продукцията на витамин Д в кожата, а витамин Д е изключително необходим за костното здраве. Здравословното хранене изключва нискомаслени, високомаслени, кето диети, високобелтъчни, нисковъглехидратни, високовъглехидратни – такова еднотипно хранене крие рискове, посочи още той. По думите му с храната, включваща млечни продукти и риба, трябва да се поема достатъчно количество калций и витамин Д.

Тютюнопушенето има много неблагоприятен ефект върху костите. По думите на лекаря трябва да се избягва пиене на повече от три кафета на ден, да не се злоупотреба с алкохол и други вещества, както и с приема на някои медикаменти.

Проблемът с витамин Д

Проблемът с нивата на витамин Д стои много сериозно в България. По данни на Българското дружество по ендокринология около три четвърти от възрастното население има в различна степен дефицит на витамин Д. Приемът му трябва да бъде след лекарско предписание и под контрол. Има тенденция хората да приемат какви ли не добавки, съдържащи какво ли не. Предварително трябва да се измерят нивата на витамин Д в организма, въпреки че интоксикация с витамин Д е трудно да се получи с обичайните форми на прием, съветва проф.

Бременност и кърмене

Повече бременности и повече кърмене са рискови фактори, но това също е много индивидуално, защото зависи с какви ресурси от калций и витамин Д разполага жената. При бременните калцият, който трябва да се приема, е в по-големи количества, отколкото при останалите. При добри грижи и прием на достатъчно калций и витамин Д в хода на бременността няма проблем и риск за поява на остеопороза. По време на бременност и след нея трябва да има пропорционален увеличен прием на калций и витамин Д.

Има ли връщане назад

Има връщане назад, но трябва да се спазва правилото, че колкото по-рано се диагностицира един проблем, толкова по-ефективно е неговото лечение, каза още проф. Каменов.  Според мен сред жените, които са на възраст преди менопауза, е добре да се направи измерване на костната плътност, тъй като ако се направи по-късно, няма да знаем дали жената е имала някога висока пикова костна маса – най-високата костна маса, която се достига около 30-годишна възраст. БТА