Стела Николова

Стела Николова: Време е да гарантираме правата на психично болните пациенти

Ще предложа да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да се запознае с качеството на психиатричната грижа и правата на хората с психични проблеми в България и да формулира стъпки за подобряване на състоянието на държавните психиатрични болници. 

Това заяви народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Стела Николова, която инициира кръгла маса в Народното събрание на тема „Качеството на психиатричната грижа и правата на хората с психично-здравни проблеми в България: предизвикателства и решения“.

Състоянието на психиатричната грижа, достъпът до социална подкрепа на хора с психично-здравни проблеми и ефективната защита на техните права бяха основни теми на дискусията. В нея участваха министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на здравеопазването Христо Хинков, и омбудсманът Диана Ковачева, представители на изпълнителната и съдебната власти и специалисти.

“Тази среща не е, за да търсим виновни, а за да може пациентите да имат правата, които заслужават. След запознаването ми с доклада на Европейския комитет против изтезанията реших, че е време най-безправните български граждани да получат адекватна грижа, както и медицинските заведения и работещите в тях нужните условия и уважение”, каза още Стела Николова, като допълни, че в изготвената стратегия и в политическата воля се вижда, че има желание за промени, но във фокуса на тези промени трябва да бъдат правата на пациента.

Министърът на правосъдието Атанас Славов се ангажира до края на тази година или началото на следващата да бъде внесен в Народното събрание законопроект за отмяна на запрещението. Има готов текст на законопроект, той е преминал през различни етапи на обсъждане, от Министерството на правосъдието ще го поставим отново на дневен ред, уточни той.

“Изключително важно е хората с психично-здравни проблеми да бъдат обслужвани в извънболнична среда”, подчерта по време на дискусията министърът на здравеопазването Христо Хинков. Той посочи, че реформата се стреми към това по-малко хора да живеят в психиатричните болници, а повече в общността. За изминалите години се случиха и много положителни неща в тази сфера, но те не са в резултат на усилията на държавата, коментира Христо Хинков.