СЗО световна здравна организация

СЗО поиска повече информация от Китай за определяне на произхода на КОВИД

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) призова Пекин да предложи повече информация за произхода на КОВИД и е готов да изпрати втори екип, който да проучи въпроса, съобщи “Файненшъл таймс”, цитиран от Ройтерс.

“Ние настояваме Китай да предостави пълен достъп и молим  страните да повдигнат въпроса по време на двустранните си срещи – да настояват Пекин да съдейства”, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус пред вестника.

Коментарите на ръководителя на СЗО идват в момент, когато здравните власти и фармацевтичните компании по света се надпреварват да модернизират ваксините, за да се борят с по-новите варианти на коронавируса.

Гебрейесус от дълго време настоява Китай да сподели своята информация за произхода на КОВИД-19, като казвайки,  че докато Китай не предостави информация за произхода на коронавируса, всички хипотези остават на масата.

Вирусът е идентифициран за първи път в китайския град Ухан през декември 2019 г., като мнозина заподозряха, че е тръгнал от пазара за животни в града, преди да се разпространи по света и да убие близо 7 милиона души.