Диана Ковачева омбудсман

Диана Ковачева: Трябва да се предвиди алтернатива на електронната рецепта

Трябва да се предвиди алтернатива на електронната рецепта. Това каза омбудсманът Диана Ковачева в предаването „Тази сутрин“ по bTV по повод проекта на наредба на Министерството на здравеопазването, който предвижда от 1 октомври антибиотици и лекарства за захарен диабет да се предписват и отпускат само с електронна рецепта.

„Става въпрос за възможност за алтернатива, не настоявам изобщо да се продават без рецепта антибиотиците“, заяви Ковачева. „Не всички лекари имат договори със Здравната каса и не всички имат електронни подписи“, посочи омбудсманът. Ковачева обърна внимание, че не всички аптеки имат достъп до електронната система, както и възрастните лекари и лекарите в провинцията. „Нека да има някаква алтернатива, поне докато всичко се електронизира“, призова общественият защитник.

„Зъболекарите също са изключени от системата“, каза Диана Ковачева и даде пример, че зъболекарите няма да могат да изпишат антибиотик за лечение на пациентите.

„Антибиотичното лечение особено при деца е спешно – не винаги имаш достъп до личния ти лекар“, посочи омбудсманът и допълни, че в чужбина също има проблем с електронните рецепти от България.

БТА припомня, че на 12 септември в становище до здравния министър проф. д-р Христо Хинков общественият защитник призова да бъде приета алтернативна възможност за предписване и отпускане на лекарствата. Диана Ковачева смята, че продажбата на антибиотици само с електронна рецепта нарушава достъпа до лечение на хората. Според нея това означава, че болните хора няма да бъдат обслужени в нито една аптека в страната, ако разполагат с бяла рецепта, т.е. на хартиен носител. Аргументът на здравното министерство да се премине само към електронни рецепти за тези препарати, е по този начин да бъде предотвратен недостигът на медикаменти за диабет, както и да се ограничи свръхупотребата на антибиотици, която води до резистентност, посочи омбудсманът.