Проф. Хинков: Бюджетът е основен инструмент за доброто здравеопазване

Бюджетът е основен инструмент за доброто здравеопазване, заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по Нова нюз. Той допълни, че доброто обществено здраве е свързано с профилактика, но профилактичните национални програми имат много бедно финансиране. Средствата в бюджета за 2023 г. са на същото ниво, на което са били и през миналата година.

Проф. Хинков отново подчерта, че целта му е да бъдат оптимизирани разходите в системата на здравеопазването, за да се намали доплащането от страна на пациентите, а те да получат добра здравна услуга. Той припомни идеите за създаването на пакети за осигурените, които да знаят на какви услуги могат да разчитат. Един от начините, според министъра, е изсветляването на отношенията между болниците и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и създаването на Национална здравно-информационна система.

Министърът беше категоричен, че не се говори за увеличаване на здравната вноска. Според проф. Хинков в предложения бюджет за 2023 година има увеличение на средствата за извънболничните дейности. Той коментира, че това не означава, че ще има по-малко пари за болниците, а за промяна на съотношенията в бюджетите. Парите за болници ще са толкова, колкото са необходими. Успоредно с това ще върви и една оптимизация на болничната помощ. Христо Хинков допълни, че ще направи преглед на възможностите на НЗОК да поема нови договорни партньори. Министърът обясни, че от 2001 година са разкрити повече частни, отколкото държавни болници. 

Като цяло бюджетът, предвиден до края на тази година, следва принципа постепенно да се изнасят медицински дейности и изследвания извън болниците, каза още министърът. 

Днес надзорният съвет на НЗОК одобри проектобюджета на Касата за 2023 г. В проекта се предвижда бюджетът за тази година да бъде 7 027 213 600 лв. Преди днешното заседание председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Михаил Околийски каза за БТА, че няма притеснения за средствата, предвидени в бюджета на Касата за тази година, но се притеснява за намалените с 88 млн.лв. средства, предвидени за бюджета на Министерството на здравеопазването.