Д-р Мария Ивановска: Никога не трябва да се посяга без консултация към хранителни добавки

Най-новите проучвания от последните две години сочат, че в САЩ с 30 на сто се е увеличил рискът от инфекция вследствие на стреса от пандемията. Данните за Китай сочат, че този риск нараства с 58,3%, което е страшно много. Това каза пред БНР д-р Мария Ивановска, изследовател към Научноизследователския институт на Медицинския университет в Пловдив и специализант по клинична имунология в Университетската болница „Св. Георги“ в града. Д-р Ивановска е тазгодишният носител на наградата „Питагор“ за млад учен за изследването й на отражението на стреса върху имунната система.

Голяма част от хората със стресиндуцирани разстройства като депресии и тревожност боледуват от Covid-19 много по-тежко и по-дълго, отбеляза имунологът в предаването „Преди всички“.

Д-р Мария Ивановска обърна внимание върху масовото използване на имуностимулатори и определи като притеснителна употребата им при деца.

По думите й всяко вещество под формата на хранителна добавка с имуностимулиращ ефект може да доведе до отключване на различни заболявания на имунната система, включително автоимунни.

„Това си е нож с две остриета.“

Никога не трябва да се посяга самостоятелно и без консултация към хранителни добавки, независимо колко ги рекламират, категорична е д-р Мария Ивановска.

Нито едно вещество не е безопасно, без предварително да е изследвано от какво има нужда имунната ни система, подчерта тя.

Имунологът съветва да наблегнем повече на здравословния начин на живот, да се храним разнообразно, да практикуваме поне час и половина раздвижване на седмица, както и да бъдем заобиколени от обичани хора и да правим това, което обичаме.

Относно одобрената от Европейската комисия поредна ваксина срещу коронавирусната инфекция – тази на компанията „Валнева“, д-р Ивановска поясни, че тя е на принципа на противогрипната и използва традиционна технология.

„Затова много бързо се лансира в момента. Доказано е, че има същият ефект като „Астра Зенека“, но има много по-малко нежелани реакции.“

Ваксината на „Валнева“ ще се използва в две дози. Имунологът изрази надежда повече хора да се ваксинират, след като и Европейската агенция по лекарствата даде разрешение за нея.

„Понеже знаем много повече за този тип ваксини, се знае, че най-вероятно имунният отговор няма да е толкова силен, затова ще е необходимо да се имунизираме по-често.“

Д-р Ивановска одобрява зеления сертификат за антитела, но смята това за временно решение заради падането на техните стойности с времето.
Цялото интервю слушайте в звуковия файл.