Христо Хинков

Проф. д-р Христо Хинков: Спасяваме фалирали болници чрез окрупняването им по райони

Министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков говори в „Защо, г-н министър?“ за рисковете и решенията след потопа по Южното Черноморие, за увеличението на лекарските заплати, за липсващите лекарства, за държавните болници като „цъкащи бомби“ и за лечението без ходатайство.

„Има държава, но аз първо искам да изкажа съболезнованията си на хората, които пострадаха при това сериозно бедствие. Държава има и тя прави необходимото да се справи с този проблем“, заяви здравният министър по повод наводненията от преди дни.

Той поясни, че РЗИ-тата са в готовност да вземат по-често вода за проба след проливните дъждове по Южното Черноморие. Имало и предписания както за използването на водата за битови нужди, така и за пиене. На този етап все още е забранено къпането в морето, припомни той.

Чиста ли е водата по морето?

„Водата в морето не е чиста, както и питейната. Ето защо е осигурена минерална вода за населението в засегнатите райони“, поясни проф. Хинков. Той подчерта, че съвсем скоро ситуацията ще се нормализира.

„Аз и сега бих определил тези данни като манипулативни, защото най-малкото индикаторът, че има Ешерихия коли във водата, е нивото на чревни инфекции в района. Няма такова повишаване на чревните инфекции, което говори, че водата е чиста“, коментира изследванията на „Активни потребители“ и учени от СУ „Св. Климент Охридски“ здравният министър.

Той посочи, че лабораториите, които използват РЗИ-тата, са сертифицирани по европейските стандарти. Според него хората не бива да вярват на „Активни потребители“ и изрази категоричното си мнение, че преди наводненията по Южното Черноморие морската вода в този район е била чиста и годна за къпане.

Болниците са „цъкащи бомби“

Здравният министър коментира и темата с държавните болници в страната. „На първо място районните болници в страната са с около 80% акционерно участие от страна на държавата, при положение, че преди 20 години съотношението е било 51% държавно участие и 49% общинско участие. През всичките тези години болниците очевидно са работили на загуба и държавата е наливала в тях под различни форми“, обясни той.

Проф. Хинков е категоричен, че ако се следва икономическата логика, някои болници трябва да бъдат закрити или преструктурирани. Амбициозната задача на здравното министерство била губещите лечебни заведения да бъдат преструктурирани чрез вливането им в други болници, чрез окрупняване по райони.

Той даде пример с болница „Пирогов“, която е натрупала значителни задължения и припомни, че преди време ВМА е изпитвала подобни трудности, но била запазена заради стратегическото си значение за страната.

Казусът с Мустафа Емин

„Не съм разговарял с г-н Емин. Нито г-н Тагарев, нито г-н Емин ми е звънял. Аз научих за това нещо от медиите“, обясни проф. Хинков. Той поясни, че застава зад колегите си, но разбира и г-н Емин, който е баща и се тревожи за детето си. Според здравният министър Мустафа Емин не е разбрал спешността на ситуацията към онзи момент.

Проф. Хинков е убеден, че този случай се е преекспонирал в медиите. Смята също така, че неговата оставка е въпрос на доблест.

„За частни случай и ходатайства в болници не ми звънят, но трябва да призная, че ми звънят за назначения. Аз събирам всички предложения в една папка – имам набор от CV-та“, призна още той.

Заплатите на лекарите

„Имам уверението на г-н Асен Василев, че следващата година ще има увеличение на заплатите в сектора. Все още не се знае с колко, но въпросът се дискутира. Това е динамичен въпрос. Бюджетът се формира на базата на приходите, така че това до голяма степен не е моя работа. Това, което е моя работа обаче, е да защитя заплати който считам, че са важни за определени болници. Става дума за тези 28 структуроопределящи лечебни заведения, където заплатите трябва да са достойни, за да не бъдат привличани специалистите в новостроящите се болници“, поясни той.

Проф. Хинков коментира и парадокса някои директори на болници да получават шестцифрена сума, а техните колеги – по 1200 лв. „Този проблем ще бъде изчистен чрез Националния рамков договор, където е заложено, че възнагражденията ще бъдат 1:10, мака това да е в отлагателно време – след шест месеца“, поясни той.

БТВ