Наша клиника на европейско ниво в реконструктивната хирургия

Реконструктивната урологична хирургия в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е на европейско ниво. Това е изводът след 12-ия Симпозиум на Европейската секция по генитоуринарна реконструктивна хирургия в Мадрид, в който акад. проф. д-р Чавдар Славов взе участие.

Събитието, което се проведе в университетската болница „12 октомври“, която разполага с 1200 легла и зала за 350 седящи места, събра елитът на урологичната хирургия в Европа и света. Всичко в тази област, което е зададено като златен стандарт, се прилага успешно и при нас, удовлетворен е известният уролог, който е началник на клиниката в столичната болница.

Той даде пример с лечението на болестта на Пейрони, при която в пениса на мъжа подкожно се формират плаки, които водят до деформация и болезненост. За да се отстрани проблема тези плаки се изрязват и се заместват с лигавица от устната кухина – златен стандарт в лечението на това заболяване и в Европа.

Друга област, в която Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е на европейско ниво, е уретеропластиката на пикочопровода (това е органът, който свързва бъбрека с пикочния мехур), при която отново се използва лигавица.

Ние в този случай използваме лингвална лигавица (от езика), което е нов момент в реконструктивната хирургия“, горд е акад. проф. д-р Славов. Той разказва за сложна операция, извършена в неговата клиника, при която пациентът е имал не едно, а две стеснения по хода на уретера, които са били преодолени с използването на две парчета от лигавицата на езика. Резултатът от операцията е бил отличен и пациентът си е тръгнал с възстановена проводимост на пикочопровода. Столичната клиника вече може да се похвали и с две успешни операции при жени, при които е имало стеснение на уретрата.

Запазена марка на Клиниката по урология и андрология е органосъхраняващата операция при рак на пениса, при които се налага премахване на главичката на мъжкия полов член, тъй като обикновено туморът се крие точно там. За да се запази нормалната сексуална активност (за съжаление този тип заболявания обикновено се проявяват при мъже в активна възраст), се оформя нова главичка, която се покрива с лигавица от устната кухина. „В повечето клиники предпочитат да използват за тази цел кожа, но букалната лигавица дава по-добри резултати и ние специално бяхме похвалени, че сме възприели този подход“, разказва акад. проф. д-р Чавдар Славов.

Той изчислява, че благодарение на факта, че екипът му е обучен да извършва този тип операции в България, на държавата са спестени над 10 млн. лева. (Средната цена на подобна интервенция в Англия, където са едни от най-добрите реконструктивни хирурзи на урогениталния тракт, е 15 000 паунда).