Петър Москов

Петър Москов: Държавата не трябва да превръща болниците в търговски дружества

Нужни са реформи в здравеопазването. Държавата не трябва да превръща болниците в търговски дружества. Битката за смислено здравеопазване, посветено на медицината, а не на търговията, трябва да продължи. Това каза бившият здравен министър д-р Петър Москов в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

Държавата по думите му все по-малко е се занимава със същностните си функции и все повече е бизнес субект. Битката в България да има посветено на медицината, а не на търговията здравеопазване, е започнала преди 10 години и трябва да продължи. „Ако през следващата година останат повече 100 болници, които да имат договор с НЗОК, всички структуроопределящи големи държани болници, които в момента са над водата, ще бъдат потопени, ще бъдат унищожени или ще се превърнат в никому ненужни лечебни заведения. Защото начинът на финансиране и структурата на системата определя това. Тук опираме до ролята на държавата. Парите в здравеопазването не идват, за да ви излекуват, а за да бъдете в болница. Докато механизма на финансиране е такъв – резултатът ще е такъв. Това е същностната роля на държавата”, подчерта той.

Москов коментира и протестите на работещите в здравеопазването. „Познавам служебния министър Меджидиев и имам уважение към професионалната му кариера. Служебното правителство може да направи само това, което прави в момента – да кърпят дефицити, да кърпят дупки. Въпросът е дали има политическа воля, а тя се изразява от партиите в парламента, да променят системата на здравеопазването. Защото докато тази система изглежда по този начин – структурирана от едни, които работят, които са по-зле платени, все по-натоварени и прегарят, а други правят само това, което им е изгодно търговски, а не това, което е нужно на пациентите, проблемите ще са такива”, заяви Москов.

Липсата на някои лекарства от аптечната мрежа се дължат на механизма на реекспорт, посочи той.

Нова телевизия, „Събуди се”