лекар

Как ще се остойностява трудът на лекари и медицински сестри?

Здравното министерство е подготвило правила за остойностяване на труда на медиците. Очаква се проектът да бъде представен в средата на следващия месец.

“Ще го представя на Комисията по здравеопазване в НС. Мисля, че няма да се наложат законодателни промени. Може да влезе с акт на Министерския съвет, през Министерството на здравеопазването”, обясни Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

Той допълни, че проектът на наредба за остойностяване на лекарския и сестринския труд е подготвен от експерти в УНСС и Българския лекарски съюз. Меджидиев не се ангажира кога би могла да влезе в сила наредбата.

Служебният здравен министър коментира и спряната обществена поръчка за закупуване и доставка на 6 медицински хеликоптера.

“Със сигурност ще имаме медицински хеликоптери. Просто ние сме длъжни да спазваме закона и законовите процедури. Тази процедура – просто цената, която беше предложена от фирмата, не отговаряше на заложените нормативи в обществената поръчка”, каза министър Меджидиев.

По думите му вече е сформирана работна група в здравното министерство, която в кратък срок ще обяви нова обществена поръчка с промяна в заданието.

“Така че имаме достатъчно срокове до края на следващата година, да можем да закупим хеликоптерите”, коментира служебният здравен министър.

Меджидиев съобщи още, че здравното министерство работи за удължаване на програмата за безплатна имунизация срещу грип на хората над 65 години, която приключва през тази година.

Източник: БНТ