Д-р Мария Петрова: Лекарски грешки трудно се доказват, защото липсват адекватни стандарти

Недобрата система на контрол в здравеопазването и липсата на адекватни медицински стандарти правят трудно доказуеми лекарските грешки. Това заяви в “Денят започва” д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право, след поредните трагични случаи от Русе и Пловдив, при които загинаха две млади жени.

Тя изтъкна, че у нас липсват медицински стандарти за 7 ключови специалности, а стандартите за останалите са крайно компрометирани. Това е във вреда и на лекари, и на пациенти.

“Факт е, че в българската медицина съществува и управленски, и нормотворчески хаос, в който потърпевши са и лекари, и пациенти. За да кажем, че някой е нарушил нещо, трябва да имаме ясна норма. В България от години се работи за адекватни медицински стандарти, но положението е срамно – в момента липсват 7 медицински стандарта по ключови специалности. Това е, представете си – да определим 7 марки мощни автомобили и да им кажем, че те могат да шофират без да спазват какъвто и да е закон. Смея да кажа, че стандартите по останалите специалности са крайно компрометирани. Работи се абсолютно емпирично, без нужната основа, което създава огромен хаос. Поставете се на мястото на един лекар, който не знае какви са правилата и не знае какво се очаква от него, просто защото едни частни болници не могат да изпълнят критериите и атакуват в съда парвилата”, посочи д-р Мария Петрова.

Според нея агенция “Медицински одит” трябва да се извади извън шапката на Министерство на здравеопазването, за да може да осъществява адекватен контрол