Кабинетът одобри допълнително над 60 млн. лв. по бюджета на Касата за 2020 г.

Министерският съвет одобри допълнителен трансфер по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. в размер на 61 015 900 лв. Това става ясно от правителствено решение, взето на днешното заседание на кабинета, предаде zdrave.net.

Предложението за одобряване на допълнителните средства е във връзка с прогнозирано неизпълнение на приходите по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. и необходимостта от финансиране на утвърдените разходи за 2020 г, уточняват от пресслужбата на МС.

Припомняме, от взетите вчера решения на неприсъствено заседание на Надзорния съвет на НЗОК, стана ясно, че касата ще иска тази пари заради оформящия се дефицит в бюджета й за тази година.

С одобряването на допълнителен трансфер от централния бюджет по бюджета на НЗОК ще бъде компенсирано неизпълнението на приходите по бюджета на касата за 2020 г. след използване на възможността за финансиране на разходите с наличности по сметката на фонда. Така ще се осигури разплащането на медицински дейности в рамките на утвърдените разходи по бюджета на НЗОК за тази година.