Асен Меджидиев

Близо 70 медици ще работят в спешната помощ по въздуха

Близо 70 медици ще работят в бъдещия Център за спешна медицинска помощ по въздух у нас. Това става ясно от проекта за създаването му, публикуван за обществено обсъждане от здравното министерство. Днес ресорният министър Асен Меджидиев обяви, че кандидатите да се обучат на такава медицинска помощ вече са набрани. Държавата планира и разкриването на два нови филиала на спешната помощ във връзка с предстоящия туристически сезон. Единият ще се намира в морския курорт Приморско, а другият – в родопския град Сърница.

Центърът за спешна медицинска помощ по въздух ще има 4 бази, в които ще се намират планираните за покупка медицински хеликоптери – в София, Варна, Долна Митрополия и Безмер. Чрез него ще се оказва лекарска помощ на болни и пострадали при инциденти, ще се транспортират донори, кръв и органи за трансплантация, центърът ще координира съвместни дейности между здравното министерство, авиационния оператор, МВР и други държавни структури. Годишната му издръжка ще струва около 8 и половина милиона лева.

Здравният министър, който посети Монтана и обяви, че в местната болница може да се направи една от хеликоптерните площадки, посочи още, че първите медици за помощ по въздух започват да се обучават.  

“Много желаещи има. Програмата е готова. След седмица започваме обучението, което ще бъде десетдневно и ще се провежда във ВМА”.

А седмици преди началото на туристическия сезон, се планира разкриване на филиал на спешната помощ в Приморско. Там ще има два екипа медици с общо 26 души, които ще осигуряват денонощна медицинска помощ. В родопския град Сърница, близо до язовир Доспат, също ще бъдат назначени лекари, сестри и санитари – 20 души. Към момента там има спешна помощ само през деня, а при нужда се вика линейка от Велинград.

Източник: БНР