Проф. Гергана Петрова: Децата, родени със секцио, статистически боледуват по-често

„Най-уязвими към болести са малките деца и възрастните. Имунитетът е една от най-обучаващите се системи в нашето тяло. Когато се роди дете, неговият имунитет е чист. Клетките му през годините започват да трупат знания и да помнят как да реагират при повторна среща с вируси. Когато вече сме много възрастни нашата имунна система вече е изчерпала своите възможности да се учи”. Това заяви проф. Гергана Петрова, началник на Клиника по детски болести в Александровска болница по Нова нюз.

Тя препоръча бременните жени да се отдадат на удоволствия, да са спокойни и радостни. „Ако има възможност, най-доброто за детето е да се роди по нормален начин. Децата, родени със секцио, статистически боледуват по-често. Ако е възможно, майката да не пуши по време на бременността. Колкото по-дълго едно дете е кърмено, толкова по-здраво ще е. С кърмата на майката детето също получава имунитет”, обясни проф. Петрова.

Тя препоръча закаляване на бебето, което означава максимално време то да е на чист въздух – в планина, парк, гора. Колкото по-често детето е на въздух, толкова по-добре за него. 20-22 градуса е оптималната температура за едно бебе, при къпане – малко по-топло да е. Колкото дрехи има мама, максимум с едно повече да е детето.

По думите на проф. Петрова е добре майките да предлагат и вода на бебето, а то само ще реши дали да я пие.

„Ако детето иска вода, защо да го лишавате”, каза тя.