Десетки деца на прегледи в “Пирогов” за профилактика на гръбначното изкривяване

Утре, 15 септември, се открива официално новата учебна година.

702 000 са учениците от първи до 12-и клас тази година. Над  57 000 от тях ще прекрачат прага на училището за първи път.

Десетки деца са записани за прегледите в “Пирогов” за профилактика на гръбначно изкривяване. Това каза за БНР доц. Красимира Казалъкова от отделението по физиотерапия. По думите и интересът към прегледите е голям и вероятно ще бъде обявена допълнителна дата. Преди 15 септември Красимира Казалъкова припомни на родителите, че трябва да обръщат внимание на  правилната стойка на децата.

“Или тежките раници ще ги разболеят, или пък стоенето пред компютъра, с онлайн учебниците. Бих препоръчала малко повече движение и родителите на обръщат внимание на няколко неща – равни плешки, някаква извивка на талията, равна позиция на таза и наличието или не на гърбица. Генералният съвет е малко повече движение, профилактика – поне веднъж годишно децата да се гледат. Имам момичета в 18-19-годишна възраст – тогава, когато стават абитуриентки и шивачката им казва Ама ти си крива – чак тогава се е установило това нещо”, каза доц. Красимира Казалъкова.