Асен Балтов

Проф. Балтов: В момента по никакъв начин здравеопазването не се подобрява

„Тук има игра на цифрите. Спестяват се хубавите новини, дават се само лошите”, коментира проф. Асен Балтов в студиото на „Денят на живо с Наделина Анева”.

„Когато ме назначиха през 2017 г. завършихме с почти 3 млн. загуба. На следващата година – падна наполовина, на третата – беше 100 000 лв. 2020 г. завършихме с 3 млн. и половина печалба. А 2021 г. до средата на годината, до юни, временната печалба беше 2 145 000. Ако беше продължил този тренд, печалбата трябваше да е над 4 млн. и нещата да са съвсем други в момента”, каза още той.

„Тъжното е, че в болницата, която досега никога не е имала прокурист, ще бъде назначен някой, който да учи директора как да управлява средствата. Това не е добре”, категоричен беше Балтов.

На въпрос дали знае кой ще бъде назначен, той отговори: „Не знам конкретни имена. Предполагам, че те ще станат ясни скоро, защото трябва да бъде вписан в Търговския регистър. Неприятното е, че се назначава още един човек, който няма да работи про боно, ще получава заплата от хората, които работят в „Пирогов” и те ще се натоварят и с неговото възнаграждение, за да учи сегашния директор как да управлява”.

Според него прокуристът трябва да направи краткосрочна  и средносрочна програма, с която да предложи оздравителен план на дружеството, така че то да бъде спасено.

Запитан дали оповестените 16 млн. са катастрофален дълг, той отговори: „В никакъв случай не са. За 4 години по време на управлението на ГЕРБ инвестициите са над 50 млн. лв. Т.е. това дружество има потенциал. То не можа да се изяви заради COVID пандемията, но сега няма такава и би трябвало да се види, че ако работеше с потенциала, който имаше, то трябва да излиза на печалба”.

Балтов обяви, че когато е застанал начело на управлението на болницата през 2017 г. просрочените й задължения са били 14,5 млн. лв.

„Постепенно ги намалихме до 10 млн.  и сега виждаме, че в рамките само на 8 месеца те са с 6 млн. и 100 хил. отгоре, което означава, че болницата задлъжнява с почти 1 млн. на месец. Това не е добре. Явно управлението не е качествено и добро”, смята той.

„Изп. директор в момента ме замени точно когато по време на служебните кабинети Стойчо Кацаров реши, че аз съм мошеник и че едва ли не има корупционни практики в „Пирогов”. Видяхме, че няма нищо и до този момент нищо такова не е доказано. В момента текат още дела, които ще текат може би 2-3 години, но е факт, че досега нищо не е доказано и че болницата беше принудена да започне да работи по друг начин от Кацаров, който задължаваше болницата да поема най-тежките COVID случаи”, обясни още Асен Балтов.

Той е категоричен, че в никакъв случай те не са стрували на болницата толкова, колкото е била пътеката.

„Не се помогна по никакъв начин на болницата. Какво се случи след плана 2/3 заразени да отиват в държавните болници, а 1/3 само да поемат частните – по времена последната вълна, когато държавните болници поеха по-голямата част от напрежението, частните гледаха по-леки случаи и успяха много бързо да излязат от кризата с COVID вълната”, добави той.

По думите му от началото на тази година всички частни болници работят на пълни обороти, а това не се случва в държавните и още част от тях не могат да се оправят.

„До колкото знам в Александровска също трябва да бъде назначен прокурист. Само че там може би има конфликт, защото досега той изпълнява длъжност в ББР и няма как да изпълнява длъжност и в двете. Може би и за това се забавиха нещата там”, коментира още Балтов.

„Не мога да приема, че министър Сербезова е съгласна да управляват хора, които явно показват, че не стават за тази работа. Защо на един човек, който е натрупал толкова милиони дългове, му се слага прокурист вместо директно да бъде сменен директора и на негово място да се назначи нов директор, който да поеме наистина някакъв план за бъдещето?”, запита той.

Относно очакваното повишение на заплатите на лекарите и сестрите, Асен Балтов заяви: „Това е следващият препъни камък. Интересно ми е какво ще е решението на прокуриста, защото до колкото знам, колективният трудов договор вече е разписан”.

„В момента по никакъв начин здравеопазването не се подобрява, а напротив – то затъва”, посочи Балтов.