Кабинет за безплатни консултации за репродуктивно здраве ще отвори във Варна

В общинската Акушеро-гинекологична болница във Варна скоро ще заработи кабинет за безплатни консултации за репродуктивно здраве. Това съобщи координаторът на Управителния съвет на фондация „Искам бебе“ Валентина Иванова, която участва в обучителен семинар, организиран от неправителствената организация, на тема „Младите българи – архитекти на промяната“. Тя допълни, че целта на кабинета е младите да получат навременна експертна помощ и съвет, за да не се бавят при планирането на поколение, предаде БТА. 

Пред младите хора, които присъстваха на форума, председателят на фондацията Радина Велчева каза, че от почти 7 години възрастта на пациентките с репродуктивни проблеми се е увеличава. Тя изнесе данни на Българската академия на науките, според които между 13 и 15 на сто от двойките у нас имат фертилни проблеми. Данните за страната сочат, че тя е в демографски срив и през миналата година са родени 56 596 бебета или с 2600 по-малко от предходната.

Велчева посочи, че Варна е пионер в подкрепата на двойки с репродуктивни проблеми в страната и като продължителност на общинската инвитро програма,  и като отпуснати средства.

19 бебета са родени по общинската инвитро програма за седем месеца, съобщиха от пресцентъра на Община Варна.

Отпуснатите от бюджета на Община Варна средства за финансиране на манипулации за инвитро процедури са в размер на близо 2 млн. лв., като в бюджета за тази година са предвидени 340 000 лв.