Аспарух Илиев

Д-р Аспарух Илиев: Диагнозата дълъг-Ковид и пост-Ковид синдром ще става все по-честа

Д-р Аспарух Илиев във Фейсбук: “Инфекциите са наш постоянен спътник. Всеки 5-10 години ще се сблъскваме с по-сериозни такива, на около 10-15 години и с някоя по-сериозна пандемия. Това винаги е било така. Само последното столетие сме имали поне 6 пъти пандемии с много висока смъртност, основно с грип.

Сега добавяме и Ковид. Какво ще се случи с Ковид в следващите месеци и години? Този вирус оттук нататък ще е наш постоянен спътник. Предизвиканата от вируса съдова увреда ще бъде причина в следващите 5-10 години да имаме промяна в епидемиологията на инсулти, бъбречна увреда, кардиологични и нервни оплаквания. Диагнозата дълъг-Ковид и пост-Ковид синдром ще става все по-честа. Имаме нов вирус и нова патология. Перспективите са няколко – свързани с острия и с хроничния ефект.

Острите инфекции с Омикрон станаха по-леки и единият вариант е инфекциите с вируса постепенно да намалеят и да имаме само единични болни. Вероятността е малка. По-вероятно е да имаме всяка есен/зима малки или по-големи вълни и повишени сезонни мутации. Това е най-вероятната сценарий. Третият вариант е при някоя от тези вълни да получим по-опасен мутант. Този риск остава нисък, но веднъж на всеки 10-15 години, подобно на грипа може да има изненади. Докато нямаме нови варианти, освежаващата ваксинация всяка година ще се прави с наличните адаптирани ваксини.

Хроничните инфекции и трайните усложнения, обаче, няма да имат характера на вълна, а на натрупване. С времето постепенно броят на хората с дълъг Ковид ще расте и това ще се припокрива с други болести, които ще настъпват с остаряването на населението. Ритъмните нарушения на сърцето и съдовите мозъчни инциденти ще са водещи, последвани от влошаваща се бъбречна функция при хората със съществуваща бъбречна болест. Умора, нарушена концентрация, безсъние ще са най-честите пост-Ковид симптоми.

Всеки ще прекара някаква форма на лек или не толкова лек Ковид, но ваксинираните ще имат значително по-малко остатъчни проблеми и доста по-леко протичане. Вече знаем със сигурност, че единствено при млади мъже под 28 г трябва да сме по-предпазлив с ваксините. За мен ваксинацията в детска възраст е най-разумният подход. Както и освежаваща ваксинация на всички в късното лято.

И последно – винаги е възможно да имаме и спонтанни мутации във вируса на грипа някой ден, което да ни изненадат както испанския грип например. Също е винаги съществува риска на нов “скок” на вирус от животните към човек. Затова трябва да имаме национална програма за борба с подобни инфекции.”