доктор лекар

В световен мащаб туберкулозата е сред водещите причини за настъпване на смърт

В световен мащаб туберкулозата е сред водещите причини за настъпване на смърт. Това каза за Bulgaria ON AIR вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова. Тя поясни, че по-високият риск от заболяването е за хора, които имат подтисната имунна система, хронични заболявания, диабет, проблеми с пушенето или алкохола.

“Заболяването е напълно предотвратимо, въпреки че в световен мащаб над 4 хил. годишно губят живота си от това заболяване, а 30 хил. са диагностицирани. Голяма част от тях са в Азия и Африка”, заяви още проф. Александрова.

Тя е категорична, че трябва да се обръща внимание на профилактичните прегледи за това заболяване, особено за хората, които са в по-високата възрастова група и тези със съпътстващи заболявания.

“Не е зле да се замислят за профилактичен преглед, защото това спасява живот, но и много неприятности. Ковид-19 обърна нещата с главата надолу. Някои вируси не се появиха в обичайното си време, грипа го нямаше поне две години, други вируси пък изпревариха своето появяване. Ковид промени графика на вирусите”, каза проф. Александрова.

По думите ѝ през лятото трябва да бъдем внимателни по отношение на храната: “Месо, мляко, яйца трябва да са на студено, защото броят на бактериите в тях може да се удвои и предаването на вирусите да се ускори.”

“Ние не можем да живеем без вируси. Техният брой е със 100 млн. повече от звездите във видимата част на Вселената. Ако ги разположим в пространството, ще заемат 10 млн. светлинни години площ”, добави проф. Александрова.

По думите на проф. Александрова, ако вирусите изчезнат, от това няма да настъпи “празник на Земята”.

“Живите организми вероятно ще изчезнат”, допълни тя и поясни, че вирусите се грижат за регулирането на популациите, когато те се разрастват, а това води до биоразнообразие.