доктор лекар

Във Великобритания отчитат голямо покачване на броя на хоспитализираните с Covid-19 и грип

Британските здравни власти посъветваха хората, които не се чувстват добре по време на празниците, да остават по домовете си и да избягват контакти с други домакинства. Това става на фона на увеличаващите се случаи на заболявания от сезонни грипове и Covid-19, както и на растящите случаи на скарлатина при децата.

От Агенцията за здравна сигурност изтъкнаха важността от ваксиниране. Сезонните грипове и Covid-19 водят до сериозни заболявания и дори смъртни случаи сред най-уязвимите, ето защо препоръката е хората, които не се чувстват добре, да избягват контакти, за да не се разпространява заразата по време на Коледните празници и Нова година, когато повече хора се събират на едно място.

Болниците и интензивните отделения отчитат голямо покачване на броя на хоспитализираните с Covid-19 и грип. Най-много хоспитализирани има в Североизточна Англия и сред възрастовата група над 85 години. Доста е висок и процентът на грипни заболявания и сред децата до 5 години. Има голяма тревога и заради бактериалната инфекция, която вече отне живота на 24 деца на територията на цялото Обединено кралство, след като вчера бе съобщено за нови 5 смъртни случаи.

Между 12 септември и 18 декември са регистрирани почти 27 500 случаи на скарлатина. От началото на декември се наблюдава голямо увеличеине на случаите на отсъстващи от училище, заради заболявания от всякакъв характер.

Източник: БНР