доктор Иван Вецев

Д-р Иван Вецев: Фокусът трябва да бъде върху подобряването на здравните грижи извън болниците

Доктор Иван Вецев, който оглави Националната пациентска организация в края на 2021-а каза в интервю пред сайта Clinica.bg, че поради COVID-19 ситуацията достъпът до профилактика е затруднен и това съответно е води до усложнения на здравословното състояние на хронично болните пациенти. Много пациенти не биват диагностицирани навреме, което води до ръст в броя на заболелите. Докторът даде и пример с онкологичните заболявания, които, когато биват открити прекалено късно, не могат да бъдат лекувани консервативно.


Тази тенденция се наблюдава не само в България, а в световен мащаб, защото много здравни проблеми са останали на заден план заради КОВИД-пандемията. Съответно за тази година Националната пациентска организация приоритизира подобряването на достъпа до профилактика на пациентите с незаразни заболявания. Акцент ще бъде и поставен върху дигитализацията, което е и лична кауза за Вацев.

Ръководителят на НПО посочи като проблем липсата на комплексен подход, защото пациентите биват  лекувани „на парче“. Позитивен фактор е бързия достъп до лечение и ползване на лекарски услуги, защото максималното изчакване е между три часа и едно денонощие. Негативни фактори са пренатоварването на лекарите, които съответно нямат капацитет да проследяват конкретните лечения и кадровата криза. Докторът заяви, че оптимизирането на финансирането и процесите в системата ще спомогнат за решаването на проблема с кадрите, посочвайки, че ако се включват и немедицински кадри, изкарали съответно квалификации, това би облекчило натиска върху квалифицирания персонал.

Относно казуса с доплащането доктор Вецев изрази мнение, че клиничните пътеки не са достатъчни като метод, по който да се лекуваме и че добавянето на индивидуална част в здравната застраховка, която да покрива извънредно възникнали здравни нужди, би намалило нуждата от доплащане. Докторът добави, че дигитализирането на системата също би помогнало, защото би довело до отпадане на част от разходите за лекарства и ненужното хоспитализиране.

Доктор Иван Вецев допълни, че системно не се ходи на профилактични прегледи и че ако се ходи на прегледи по-често, потенциалните здравни проблеми ще бъдат диагностицирани навреме и съответно до голяма степен избегнати.