Мутациите на новия Ковид-19 вариант B.1.1.529 променят вируса до неузнаваемост

Единадесетте мутации на B.1.1.529 варианта на Ковид-19 в свързващия домейн на SARS-CoV-2 преобразят вируса до неузнаваемост. Повечето от тях са разположени на повърхността на свързване на вируса с човешките клетки през така наречения ACE2 рецептор. Това показват първоначалните анализи на експерти на Микар Иновейшън – Micar Innovation (Micar21) на последните налични структури на тази част на вируса, които са достъпни от преди едва двадесет дни. Те ще засегнат сериозно и повечето типове антитела.

Промяната на вируса е наистина много значима. Макар и някои от мутациите да са вече известни то за други няма никакви данни, а всичките те са разположени в региона който допринася за разпространението му. Казано на прост език в това важно отношение този вариант може да се сравни с преобразуването на тази част на вируса до нов вид коронавирус, коментира д-р Филип Фратев. Поради това учени сформират международен екип, който да обедини усилия и ресурси и ще предоставят безвъзмездно данни само до няколко дни. Те ще спомогнат за решението на компетентни органи относно евентуалното затваряне на България за пътници от редица чужди страни. Подобен подход вчера беше предложен и от ЕК.

През Декември 2020г. учени бяха едни от първите, които дадоха сериозни данни за Английския и Южноафрикански варианти. Статията им, която първоначално беше публикувана като препринт, а после и в престижно научно списания, предизвика голям интерес в научната общност. Изследването беше отразено в повечето водещи световни медии. Според последните управляващия на пандемичната обстановка учен на Южноафриканската република е спрял играта си на крикет за да се запознае труда на българите. По-късно същия екип от наши учени предостави данни и за Мю варианта на вируса. /КРОСС/