вирус грип

Проф. Радостина Александрова: Целта е да опознаем вирусите, преди да дойдат сред хората

В света има т.нар ловци на вируси – вирусолози, чиято дейност е да идентифицират непознатите вируси. Идеята е да опознаем вирусите преди те да дойдат при нас. Това каза вирусологът от Българската академия на науките (БАН) проф. Радостина Александрова по време на заключителното събитие по програма „Дейности в отговор на КОВИД-19 в България“. Комплексната програма, разработена и изпълнявана от БЧК, е финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, посочиха от БЧК.

Вирусологът обясни, че вирусите се предават между видовете – от животните към хората. По думите й този процес не е съвсем лесен, но специалистите следят внимателно ситуацията в света след пандемията от коронавирус.

Около един милион и шестстотин хиляди са вирусите, които засягат при животните и птиците. От тях около 700 000 се смята, че могат да засегнат човека, коментира Александрова.

Тя предупреди, че човекът има „изключително агресивно отношение“ към природата, което води до разпространението на вирусите. Вирусологът даде пример с изсичането на гори, гъстото за заселване на хората, прогонването на животните от естествената им среда, интензивните пътувания и др.

Има натрупан опит по време на пандемията от КОВИД-19, който трябва да се използва в бъдеще, каза също Александрова. БТА