Скокът на ковид случаите – 60% от новозаразените не са ваксинирани

С настъпването на есента се увеличиха случаите на заболели от COVID-19. 305 души са установени със заразата за последното денонощие у нас. Данните са от Единния информационен портал. 60% от новите случаи са на хора, които не са ваксинирани. Най-висока е заболеваемостта на 14-дневна база в областите Силистра и Бургас.

Силистра е областта с най-висока заболеваемост – 85 души на 100 хил. население. Процентът на болните е почти два пъти по-висок от средния за страната.

“Боледуват предимно възрастни хора. След началото на учебната година имаме вече и случаи в организирани колективи ученически и такива случаи са установени в шест колектива”, обясни д-р Теодора Начева, директор РЗИ-Силистра.

Интересът към ваксините в града не е чак толкова голям. Желаещите са хора, които регулярно се предпазват.

В Бургас, който е на второ място по брой заразени в страната, се отчита сериозен интерес към ваксините. Пред кабинета за имунизация на РЗИ се изви опашка.

Калина Неделчева: “Предпазна мярка е. Миналия път успяхме да се предпазим благодарение точно на това.

Неделчо Неделчев: Сега ми е петата. После и за грип ще си сложа. Годинките са ми много, за здраве. Много не вярват, ама какво да ги правим, младите изобщо не вярват.

Д-р Поля Желева, РЗИ-Бургас: Вчера са преминали около 200 лица, в момента не съм ги преброила, нямам тази физическа възможност, но около 50.

Д-р Мирослава Киселкова, началник на отдел “Противоепидемичен контрол” към РЗИ-Бургас: Наблюдаваме завишаване на случите, които са заболели от COVID. В социалните домове имаме два взрива – в дома в с, Славянци и в дома в с. Горица.

В бургаската болница са настанени общо 14 души с ковид, но не са в тежко състояние. На този етап не се налага разкриването на специални отделения за заразата. От началото на септември много от хората боледуват заради новия вид Омикрон, който обаче е с различна симптоматика, обясни главният държавен здравен инспектор в “Денят започва”.

“Няма го този характерен признак при класическите варианти на загуба на обоняние, почти липсва, за сметка на това – главоболие, много силна отпадналост, температура, макар и не винаги във високи стойности и много неприятна кашлица, която в началото започва като дразнене в гърлото, след това става много изявена, в отделни моменти човек почти не може да си вземе въздух”, каза доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Вирусът протича по-леко, но не е за подценяване, казват здравните власти. А заради повишения интерес към ваксинацията призовават личните лекари да започнат да имунизират в кабинетите си, за да не се образуват опашки от чакащи пред РЗИ.

БНТ