Британско проучване: Ваксината на AstrаZenecа показва 85-90% ефективност

Две дози от ваксината срещу Covid-19 на Оксфордския университет и “АстраЗенека” (AstraZeneca) са около 85% до 90% ефективни срещу симптоматично заболяване от коронавирус, съобщи в четвъртък изпълнителна агенция на Министерството на здравеопазването и социалните грижи в Обединеното кралство – Общественото здравеопазване в Англия (PHE), цитирайки анализ на реални данни от разпространението на ваксината.

Великобритания се оказа сред държавите по света, претърпели един от най-многото жертви от пандемията, но и една от страните, осъществили най-бързото пускане на ваксини срещу Covid-19, генерирайки много данни за използването на ваксините в реални условия, посочва Ройтерс.

В седмичен доклад за наблюдение, PHE посочва, че прогнозната ефективност на ваксината на  AstraZeneca, изобретена с помощта на Оксфордския университет, е 89% в сравнение с неваксинираните хора.

Това се сравнява с 90% изчислена ефективност срещу симптоматично Covid заболяване за ваксината на Pfizer и BioNTech.

“Тези нови данни подчертават невероятното въздействие, което могат да окажат и двете дози от ваксината, като втора доза от ваксината на AstraZeneca осигурява до 90% защита“, каза британският министър за ваксините Надхим Захауи.

PHE заяви, че има “малко намаляване на ефективността на ваксината” от 10 седмици след поставената първа доза. Великобритания удължи времевия интервал между дозите до 12 седмици, въпреки че компанията Pfizer предупреди, че липсват доказателства за нейната ефективност извън триседмичната разлика, използвана в изпитванията.

Миналата седмица Великобритания намали разликата между дозите до 8 седмици за хората над 50 години, като се стреми да осигури максимална защита на по-уязвимите хора в светлината на загриженост относно варианта B.1.617.2, открит за първи път в Индия, известен като индийския вариант.

Великобритания разпространява ваксините, произведени от Pfizer и AstraZeneca съответно от декември и януари, а през април също така започна да предоставя и ваксината на Moderna.

PHE също така изчислява, че програмата за ваксинация срещу Covid-19 като цяло е предотвратила до 9 май смъртта на 13 000 британци на възраст над 60 години и е предотвратила 39 100 от британците над 65-годишна възраст да се нуждаят от болнично лечение от коронавируса.