Проф. Христо Хинков: От министерство на болестите да стане министерство на здравето

Новият здравен министър проф. Христо Хинков заяви, че не е използвал думата “чистка” по време на разговорите за бъдещото управление с мандата на “Продължаваме промяната – Демократична България”, от които изтекоха записи. При символичното приемане на властта в министерството той не отговори на въпроса дали ще направи кадрови промени. 

От министерство на болестите да стане министерство на здравето – за това се е амбицирал проф. Христо Хинков, по професия психиатър. Минути след като влезе в новия си кабинет той обеща пред своя предшественик д-р Меджидиев, че ще прегледа всички започнати проекти. 

“Принципът е този – след като е започнат един проект, след като са вложени средства и усилия, той трябва да бъде завършен, а не да бъде спрян. Това включва и Детската болница”.

Здравният министър посочи, че ще поиска увеличение на средствата за профилактика в извънболничната помощ: “Задължително трябва да се прехвърлят средства, има такова разбиране и в парламентарната група, така че това ще стане”.

Бившият здравен министър Асен Меджидиев обясни, че обещаното от него изработване на методика за остойностяване на лекарския труд е почти завършено. То е свързано и с очакваното приемане на новия бюджет на Здравната каса.