Христо Хинков

Подготвят се законови промени с цел повишаване на контрола и минимизиране на риска от недостиг на лекарства

Подготвят се законови промени с цел повишаване на контрола и минимизиране на риска от недостиг на лекарства. Това каза министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, на която беше изслушан по повод липса на лекарства за лечение на диабет и на ваксина за бебета, включена в  задължителния Имунизационен календар. Предлаганите законови промени засягат търговията на едро с лекарствени продукти, паралелния внос с лекарства, усъвършенстване на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), касаеща недостига и липсата на лекарствени продукти, търговията на дребно с лекарства, посочи още министър Хинков. Министърът запозна членовете на комисията с предстоящи доставки на инсулини и ваксината за бебета. Ваксината вероятно в края на август или в началото не септември ще бъде доставена в страната, каза още министър Хинков.

Към момента на българския аптечен пазар липсват 392 лекарства по лекарско предписание, каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. По думите му те не могат да бъдат доставени в момента в аптеките и съответно пациентите нямат достъп до тях. От тези 392 лекарства 166 се изнасят, каза още Костов, цитирайки данни от списък, предоставен от Изпълнителната агенция по лекарствата. По думите му списъкът на изнасяните лекарства се увеличава всяка година. За антибиотиците никой няма информация какво количество е изнесено, внесено или налично в момента, посочи още Костов.

В момента 25 лекарства за лечение на диабет напълно липсват, като от тях седем са инсулини, посочи още Костов. От тези 25 лекарства 21 се изнасят, допълни той. Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България (СЕСПА) не може да бъде надежден източник и затова предлагаме да бъде променена, добави Костов.

Системата за верификация на лекарствата няма да реши проблема с недостига, каза Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. И в момента може да се прави контрол по верификацията, въпросът е защо не се прави, допълни той.

Основните фактори, които влияят върху пазара, са системата на ценообразуване и реимбурсиране, високата стойност от 20 % на ДДС у нас, липсата на достатъчна дигитализация и прозрачност на системата и вертикализацията на сектора, каза заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

БТА