Коронавирусът може да наруши преработката на кръвната захар от органите

Японски изследователи установилиха, че коронавирусът може да наруши преработката на кръвната захар от органите, предаде Ройтерс.

Авторите на настоящото изследване от университета на Осака са анализирали кръвни и тъканни проби от пациенти с лека или тежка форма на Ковид-19 и от здрави доброволци. Изследователите са оценили “експресията” – или нивата на активност, на гени, контролиращи т.нар. сигнален път инсулин/IGF, който от своя страна влияе на редица функции на организма, необходими за метаболизма, растежа и плодовитостта. 

“Резултатите са поразителни. Инфекцията със SARS-CoV-2 влияе на експресията на компонентите на инсулин/IGF сигналния път в белия дроб и черния дроб, мастната тъкан и клетките на панкреаса”, се посочва в изявлението, направено от ръководителя на изследването Ичиро Шимомура от университета на Осака.

Получените в резултат на това нарушения в метаболизма на кръвната захар вероятно допринасят за ефектите на  Ковид-19 върху органите, според специалистите, чието изследване е публикувано в сп.”Метаболизъм” (Metabolism). 

Промените, които те приписват отчасти на възпалителната реакция на имуннната система към вируса, са повече при пациенти с тежка форма на заболяването. 

В експерименти с епруветки дексаметазонът, за който е известно, че действа благоприятно на хоспитализирани пациенти с Ковид-19, помага за облекчаване на неблагоприятните ефекти на вируса върху гените.

Новите открития може да са ключ към това защо някои пациенти развиват метаболитни усложнения по време на или след Ковид-19 като инсулинова резистентност, хипергликемия, хиперлипидемия и нова поява на диабет, отбелязват изследователите.