Асен Меджидиев

Надявам се до лятото да подсигурим два медицински хеликоптера, каза Асен Меджидиев

Надявам се до лятото да подсигурим два медицински хеликоптера, които да покрият голямата част от страната. Това заяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев в предаването „Тази събота“ на бТВ.

Той добави, че преди една седмица е създадена работна група, чрез която започва спешно обучение на медицински екипи, за да може те да бъдат готови, когато България купи хеликоптери. Започва и подготовката на хангарите, където хеликоптерите ще бъдат разположени, на площадките близо до лечебните заведения, където ще могат да кацат, както и подготовка на пилотите и на техническите екипи, добави Меджидиев.

Тази работна група включва сериозен екип от Министерството на здравеопазването, Министерството на транспорта, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на финансите. Вчера имахме втора сбирка и се тръгва към една инициатива – т.нар. мокър лизинг, и до няколко месеца да успеем да вземем два хеликоптера с екипи, които да започнат въздушната спешна помощ, преди да са дошли хеликоптерите, които ще закупим, обясни Меджидиев.

Това е процедура, която тази работна група разработва, каза Меджидиев, но изрази надежда, че до лятото ще бъдат подсигурени два хеликоптера. Отделно върви процедурата по договаряне с италианската фирма „Леонардо“, допълни министърът на здравеопазването.

Правителството и президентството полагат всички усилия в най-кратък срок да имаме такива хеликоптери, каза министърът.

Асен Меджидиев добави, че е в непрекъсната връзка с турското правителство и с българския посланик в Турция Ангел Чолаков. В момента имаме подготвен екип от 40 лекари да заминат за Турция, обясни министърът. Очакваме готовността на турската държава да поеме българските екипи, да каже в коя точка те трябва да кацнат, каза още той. Меджидиев добави, че много студенти по медицина също са заявили желание да заминат за Турция, за да помагат на пострадалите. 

Източник: Рени Никифорова, БТА