Асен Меджидиев

Министър Меджидиев очаква следващата седмица да бъде обявена обществената поръчка за два медицински хеликоптера на лизинг

Следващата седмица трябва да бъде пусната обществената поръчка за два медицински хеликоптера на лизинг, които да пристигнат в България до юли месец. Това заяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев в предаването „120 минути“ по bTV. Предвижда се хеликоптерите да пристигнат в България с обучени пилоти. Предстои и обучението на български пилоти и медици, които да обслужват в бъдеще хеликоптерите за медицински нужди. Ще се сформира и Национален координационен център, който ще ръководи оказването на медицинска помощ по въздух. 

По думите на Меджидиев това е много сложен процес, който включва в себе си няколко основни направления – да се подготвят оперативните бази и хамбари за съхранение и поддръжка на хеликоптерите, да бъдат обучени пилоти, техници, медици, да бъде създаден Национален координационен център. Работи се и по обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в близост до лечебни заведения в областни градове.

Обединили сме в работни групи няколко министерства, направили сме огромен екип от много добри експерти, които всяка седмица се събират по няколко пъти, каза здравният министър. Според него активно по въпроса се работи последните пет месеца, а близо две години са били напълно загубени, въпреки че инициативата за медицински хеликоптери е от декември 2020 година. Едно от най-важните неща според Асен Меджидиев е, че услугата ще бъде напълно безплатна за пациентите. Това е държавата, каза той.

Министърът говори и по проблема със заявените количества ваксини срещу COVID-19. България трябва да закупи до юни месец още седем милиона дози, до момента имаме 2,8 милиона бракувани ваксини, предстои да бракуваме още 2,5 млн. Имаме 1,5 милиона дози, които са предплатени, а аз не ги получих през ноември, защото трябваше също да се бракуват, обясни Меджидиев. По думите му това е огромно количество, което трябва да бъде унищожено и за това ще се изразходва огромен финансов ресурс. Имаме право да ги дарим, направихме доста опити, но никой не желае дарение, обясни още министърът. Неговото предложение, направено пред Съвета на министрите на здравеопазването от ЕС е да бъде прекратен в сегашния му вид договорът с фармацевтичната компания „Пфайзер“ и да се направят поръчки спрямо нуждите на отделните държави. Няма смисъл да се изразходват финансови ресурси, които могат да бъдат насочени към друго място в здравеопазването, смята Меджидиев. Трябва Европейската комисия да се върне на масата на преговори, добави той.

Източник: Ралица Николова, БТА