Защо лекарите искат връщането на хартиения вариант на рецептите

Проблем ще има с колеги, които не разполагат с необходимото електронно оборудване и не работят с НЗОК. Те нямат конфигурация, която позволява предписването на медикаменти по електронен път. Това са хора, които не можем да задължим, само защото ще упражняват професията си, да бъдат снабдени с електронни устройства. Това заяви в студиото на „Здравей, България” общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова по повод връщането на хибридната система за електронни и хартиени рецепти. Ако този човек не работи по „Здравна каса”, не отчита амбулаторни листове  – следователно компютър не му трябва. Често правим и домашни посещения. Налага се по много поводи.

По какъв начин ще стане предписването на електронна рецепта в подобни случаи? Пациентът ще трябва да се върне втори път в кабинета ли, попита тя.​​​

По думите й някои лекарства се приготвят по прескрипция, защото не са в готов търговски вид. Химичните съставки, по които се приготвят не са вкарани в системата, подчерта д-р Николова. От 1 юни цялата информация за терапията на пациента е записана в амбулаторни листове, които се подписват при всеки преглед.