медицинска сестра хирург

Медицински сестри протестират с искане за достойни възнаграждения и условия на труд

Представители на Синдиката на медицинските специалисти и на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи протестират пред сградата на Министерството на здравеопазването (МЗ) с искане за начално възнаграждение от две минимални заплати, за промени в условията на труд, за създаване на стандарт за работа. Протестиращите очакват среща с ръководството на МЗ. 

Работещите в България медицински сестри са 19 800, а са необходими 50 хиляди, каза за БТА Милка Василева, председател на асоциацията. Колегите ми работят вече на предела на силите си, на две или три работни места, а воля от политиците за промяна няма, каза Мая Илиева, председател на синдиката. Василева и Илиева изразиха единодушно мнение, че между синдиката и съсловната организация не е имало разногласия, като според Василева преди време „определени медии и политически лица са си послужили с това, че състоянието на съсловието е изключително тежко и се случи така, че хората останаха с впечатление, че има разногласия между нас“. Асоциацията не може да договаря заплати, това се прави от синдиката, посочи Василева. По думите й, за да останат млади хора, които да учат за медицински сестри, трябва да са сигурни, че ще имат достойна заплата. С 950 лв стартова заплата към момента, не може да се живее нормално, добави Василева.

Илиева посочи, че през последните две години четири хиляди медицински сестри са напуснали системата. За начална заплата от две минимални заплати, но гарантирани от държавния бюджет, за да не зависим от клиничните пътеки и прихода на търговските дружества, каквито са болниците, настояват протестиращите. По думите на Илиева на много места Колективният трудов договор (КТД) от 2018 г. още не е изпълнен. Илиева настоява КТД да бъде задължителен за изпълнение. Според нея липсата на промяна се дължи на това, че ако се повишат заплатите на медицинските сестри, ще трябва да се закрият болници, тъй като няма да се налага медицинските сестри да работят на повече от едно място. По този начин болниците ще останат без медицински сестри. Ако се въведе стандарт за работа, също ще се закриват болници, защото те ще бъдат задължени да осигурят определен брой медицински сестри спрямо броя на пациентите. По думите на Илиева сега една медицинска сестра, работеща в по-леко звено,  би трябвало да обслужва до осем пациента. По време на пандемията една медицинска сестра обслужваше до 50 болни, посочи Илиева. В реанимация трябва една медицинска сестра да се грижи за един пациент. 

Трябва да се променят и нормативни документи, с които да се регламентират намалено работно време, почивки и отпуски, добави Илиева. По думите й сестрите и санитарите в реанимациите не работят на намалено работно време. Друг проблем според Илиева е, че трябва да се промени и сумата, която се предоставя за храна на работещите 12 часа медицински сестри. 

Няма желаещи да учат за медицински сестри, а голяма част от тези, които все пак учат и завършат, заминават за чужбина, допълни Илиева. /БТА/