линейка

Красимир Митов: Има опасност България да остане без Центрове за спешна медицинска помощ

В края на миналата седмица синдикатите проведоха среща със заместник-министъра на здравеопазването, отговарящ за Центровете за спешна помощ – д-р Тома Томов. Имаше протестна акция и вой на линейки в знак на протест и недоволство от условията, при които работят хората в спешната помощ.

Тези протести събудиха чувството за диалог в управляващите, обясни пред БНР Красимир Митов, който е председател на синдикат „Защита“.


„Разбрахме се да се виждаме по три пъти в месеца. Поискахме подробна справка. Заместник-министърът ни я даде и така видяхме каква е цялата численост на работещите в медицинските центрове, както и по професии, за да разберем как са разпределени парите. Оказа се, че заетите са около 600 по-малко, отколкото са необходими. Това означава, че ще има икономия от около 1 милион лева, защото парите са преведени по щатна бройка. Ние ще настояваме те да бъдат разпределени между хората, които в момента са недоволни от сумите, които получават“.
За да бъдат удовлетворени исканията им обаче, ще са необходими още 10 милиона, обясни той.

„Притеснително е, че се предвижда тези средства да бъдат давани допълнително, а не като част от основната заплата. Ние настояваме за дълготрайно решение – от 2023 до 2025 година“.


На този етап може да кажем, че работещите в Спешна помощ ще получат до Нова година това, което МЗ им обеща, уточни Митов.
„Но в момента няма бюджет и това прави несигурно изплащането им и през следващата година. Ако дойде едно редовно правителство, може да се откаже от всичко постигнато до момента и да започнем отначало. Притесненията са сериозни и може да преминем в ефективни протестни действия“.

През последните 15 години проблемите на спешната помощ са занемарени и не е извършвана никаква реформа, отбеляза Митов.

„Повечето центрове са се превърнали във феодални владения на хора, които ги управляват и са се самозабравили. Това идва от държавните болници. Вижда се и липса на кадри. Младите хора не желаят да работят там заради лошите условия и ниското заплащане. Има опасност България да остане без центрове за спешна медицинска помощ. Обвиненията за това трябва да паднат върху политиците, които 32 години пренебрегват българското здравеопазване“.

В спешната помощ в момента работят около 6500 – 6600 човека, а половината са в пенсионна възраст, отбеляза още той.

Предстои нова среща на синдикатите и заместник- министър през следващата седмица, каза Митов.