Народно събрание

Експертна среща в НС за проекта за държавна детска болница

Стратегическите цели на проекта за държавна детска болница и изискванията, които ще бъдат заложени в заданието за изграждането ѝ, ще бъдат обсъдени на експертна среща в Народното събрание, организирана от депутати от „Демократична България“.

В срещата, инициирана от депутатите Кремена Кунева и Александър Симидчиев, ще участват представители на здравното министерство и Държавната инвестиционна компания за изграждане на Национална детска болница, лекари-педиатри, управители на педиатрични клиники, неправителствени организации. 

В началото на ноември служебното правителство определи терен за построяване на бъдещата държавна детска болница – той се намира в столичния квартал Горна баня, близо до специализираната ортопедична болница. 

С решение на кабинета бъдещото лечебно заведение беше определено за обект от национално значение, което дава възможност процедурите да се проведат в по-кратки срокове. Малко след това Столичният общински съвет прехвърли правото на собственост на част от терена на държавата.

Междувременно министърът на регионалното развитие подписа задание за проектиране на болницата, а заедно със здравния министър се срещнаха със собственици на частни имоти в и около определения терен. Предстои изменение на подробния устройствен план и разчистване на земята там. 

Източник: БНР