До края на седмицата затягат мерките в София

„Ситуацията е чувствително променена. Има много разболели се деца – те са настанени в Пирогов, в ИСУЛ. Ситуацията е усложнена, доста тревожна, обсъждат се допълнителни мерки, които трябва да бъдат въведени до края на тази седмица.“ Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която беше на работно съвещание в здравното министерство. На него присъстват директори на болници, шефът СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

Попитана дали ще бъдат затворени моловете и фитнесите, тя каза, че се обсъждат различни мерки.

От днес столичните болници трябва да осигурят още 20% легла за COVID болни.

Вероятно ще се затворят моловете, ресторантите, училищата, детските градини, фитнесите и всички културни мероприятия в София и София-област, обяви началникът на СРЗИ Данчо Пенчев. 

Мярката ще бъде предложена на софийския щаб след среща в Министерството на здравеопазването.

Д-р Пенчев обяви, че в големите болници в София леглата са почти изчерпани, а натискът е най-вече върху интензивните отделения.

В УМБАЛ „Света Анна“ в София са били отделени 50% от леглата за COVID болни. „Тази сутрин са заети 102% от леглата“, съобщи директорът на болницата д-р Славчо Близнаков.

Той обясни, че има все повече болни деца. „Те не са в тежко състояние, но фактът, че всеки ден приемаме болни деца е много притеснителен“, коментира Близнаков.

Той обясни, че ВМА, УМБАЛ „Света Анна“ и „Пирогов“ са стратегически болници от гледна точка на спешната помощ и нужен баланс, за да може да се поемат и тези случаи.