Аспарух Илиев

Д-р Аспарух Илиев: Започва нарастване на болните от Ковид в цялото северно полукълбо

Д-р Аспарух Илиев сподели във Фейсбук: “В момента започва нарастване на болните от Ковид в цялото северно полукълбо. Появата на нови варианти като Пирола (BA.2.86) е очаквано и като цяло можем само да гадаем какво предстои като скорост на разпорстранение. ВА.2.86 има всички белези на вариант, който ще се разпространява. Зимни вълни ще има. Засега за Ковид, както и за грип знаем, че:

 • имунитетът е кратък (при Ковид около 12-18 месеца, при грип различно в зависимост от варианта).
 • рискът остава висок за хора, които
  – са над 60 години
  – имат диабет, особено недобре лекуван
  – имат хронични болести като рак, астма, ХОББ, бъбречна недостатъчност, автоимунни заболявания
  – имат високо кръвно, исхемична болест на сърцето, инсулти, изобщо хора със съдови болести
  – имат наднормено тегло
  Няма повишаване на риска от смъртността и кървенето при ваксинирани хора, независимо какво говорят съседите, различни лекари и медицински персонал в България (за съжаление има доста антиваксъри в медицинските среди), риск от съдови проблеми има най-вече за хората, преболедували Ковид без предварителна ваксинна защита. Западните държави имат педантична статистика и тя показва ясно, че риск от ваксините няма. Тов ане изключва, обаче, странични реакции и ако те са тежки, естествено, че никой няма задължение да се васкинира. Очертава се, за съжаление, картината, че колкото по-остра е реакцията към ваксината, толкова по-сериозно протича и Ковид при съответните хора. Затова преценявайте въз основа на баланса полза/риск. Не забравяйте и ваксина за сезонните грип варианти.

  Докато Ковид е опасен в острата фаза най-вече (но не само!) за споменатите рискови групи, за всички други здрави хора е опасен и поради риска от дълъг Ковид, който се удвоява с всяко преболедуване. Васкинирането намалява този риск. Познавам огромен брой хора с дълъг Ковид, не е никак весело – умора, неработоспособност, проблеми със сърце, бъбреци, и, и, и…
  От средата на септември в ЕС ще има адаптирани ваксини, които ще покриват освен досегашните, и новите варианти като Ерис (но вероятно не Пирола). Въпреки това, предвид особеностите на Пирола (ВА.2.86) този бустър ще може, в комбинация с предишните, да даде сносна защита.”