Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев: Нужно е цялостно преформулиране на стратегията за детско здравеопазване

На 6 декември 2022 г. на експертна среща в Народното събрание, организирана от депутати от “Демократична България“, бяха обсъдени стратегическите цели на проекта за Държавна детска болница и изискванията, които ще бъдат заложени в заданието за изграждането ѝ. Без анализ на нуждите за следващите 30 години няма как да се направи качествено задание за проектиране на бъдещата Национална детска болница.


“Истината е, че трябва да знаем какво искаме да постигнем със строежа на болницата, т.е. това е един много по стратегически въпрос, който изисква, първо, да направим проекция напред във времето, тъй като самото построяване ще отнеме няколко години“, коментира в “Нашият ден“ д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание, депутат от “Демократична България“.

Според него, за да се направи национален проект, той трябва да обслужва детското здравеопазване като цяло. Той не може да бъде изолиран в една сграда, а трябва да има цялостна концепция за това как трябва да функционира детското здравеопазване. Трябва да има ясна философия как да бъде изградено детското здравеопазване и чак тогава да се пристъпи към строежа на някаква сграда.

“Ако за анализ на нуждите се счита мнението на няколко човека, се получава така, че болницата трябва да има 500 легла, трябва да има 17 операционни и какво ли още не. Реалните нужди могат да бъдат различни в зависимост от това първо колко деца ще се обслужват. В България хоспитализацията на деца достигат до 30%, а в страните на ЕС е от 3% до 4%“, посочва д-р Симидчиев.

И допълва, че тази болница трябва да бъде от най-високо ниво, т.нар. “трето ниво на компетентност”, където трябва да има суперинтензивна концентрация на апаратура, на медикаментозни средства, на компетентност. Тази болница да бъде интегрирана както с обучителния процес, за да може да подготвят кадрите за педиатрията в бъдещите 20-30 години, но и с реалното протичане на педиатричната грижа в България.

Стратегията на здравеопазването трябва да се преформулира от болелечение към здравеопазване. Когато има ефективна профилактика, ще намалее броят на болните и от там парите, които се отделят за здраве, ще стигат.

“Ние имаме нужда от преформулиране на стратегията за детското здравеопазване. Един от тези компоненти е върхът на пирамидата, който условно можем да наречем Национална детска болница”, казва д-р Симидчиев.

До края на следващата седмица всички участници, които взеха участие в експертната среща, трябва да изпратят мнения и становища. След което ще се разработи задание, което ще бъде изпратено към МЗ. От своя страна здравното ведомство, ще има година и половина да работи върху направените предложения.

Източинк: БНР