Ангелов: Ваксинирането срещу Covid-19 ще е безплатно и доброволно

“Всички видове ваксини срещу коронавирус, които правителството ще одобри, ще се прилагат на територията на България безплатно и доброволно.” Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

„За българското правителство е изключително важно тогава, когато бъдат регистрирани ваксините в Европейската агенция по лекарствата, всички видове ваксини, които правителството ще одобри по линията на Европейската комисия, ще се прилагат безплатно и доброволно на територията на България за всички български граждани”, съобщи Ангелов.

Той увери, че на Народното събрание ще бъде предоставена информация за хода на преговорите в изпълнение на споразумението за планираните възможности за одобрение и доставка на ваксините. Ще са ясни и прогнозните срокове, както и на депутатите ще се даде информация за договорите, към които България в момента се е включила.

Към момента няма ваксина, която да е преминала всички фази на клиничните проучвания и да е одобрена за употреба в ЕС, поясни още министър Костадин Ангелов. Изготвят се правила за ваксиниране на рисковите групи. Засега има възможност за по-голям достъп на българските граждани до ваксини срещу новия коронавирус.

Министерство на здравеопазването е предприело действия по изготвяне на общи национални правила и указания за ваксиниране на рисковите групи от населението, включително и за съхраняване и транспортиране на лекарствените продукти.