аптека лекарства

Аделина Любенова: Законови промени ще решат проблема с недостиг на лекарства

“Важно е да настъпят промени в Закона за изменение и допълнение на лекарствата и лекарствените продукти в хуманната медицина, където преди 5 години беше въведен тест, обезпечаващ достатъчност в лекарствената мрежа. 65% заложени в текста вече не са актуални и процентът трябва да бъде по-висок – около 90%. Това ще даде възможност голяма част от лекарствата да останат на територията на нашата страна”.

Това каза пред БНР магистър-фармацевт Аделина Любенова, член на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването, който създаде министърът. Тя е предсатвител на един от водещите търговци на едро, вносител на лекарства.

И допълни, че контролът в отделните звена на снабдяването се очаква да се повиши.

“България се справя добре в сравнение с други европейски страни. Това, че се получи недостиг на антибиотици, е нормално”.
В предаването “12+3” Любенова посочи, че комуникацията лекар – фармацевт не е динамична и актуална, но това трябва да бъде преодоляно.

“Ако в момента няма “Вентолин” или “Пулмикорт”, има други продукти, с които може да бъде овладяна тази задна хрема, която в момента мъчи децата. Това е комуникационен проблем… Количествата, които се внасят, не са малко. Лекарите да знаят какво е внесено и да го изпишат на рецепта, а не да изписват лекарства, които са в недостатъчност”.

По думите й проверките на складовите бази са сериозни и продължителни.

Източник: БНР