Любомир Киров

Председателят на Сдружението на личните лекари иска яснота за масовата ваксинация

Хората се обаждат, посещават ни и заявяват своето желание – на база това си правим списъци. Това, което отива към РЗИ, е броят на желаещите хора – това упражнение ще се повтаря във времето, тъй като очакваме броят на желаещите да се ваксинират срещу коронавирус да се променя. Кой и по какъв начин ще поставя ваксините от личните лекари, ще се преценява допълнително. Това стана ясно от думите на доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари, предаде actualno.bg.

Това, което очакваме, е да получим ясни индикации какво кога трябва да се прави, подчерта Киров по адрес на здравните институции. Нека има ясно разписан регламент, призова той пред БНТ. Максимум до 5-6 дни този вид документ, алгоритъм, който внася яснота, трябва да се появи – даже имаше съобщения, че на 15 февруари ще се появи, уточни Киров.

Конкретно той посочи за какво говори – например за яснота какъв е периодът на поставяне на ваксината на AstraZeneca, която най-вероятно ще е ваксината за масовата ваксинация. “Мисля си, че проблемът не е толкова с доставките, а с производството”, каза обаче Киров. Той попита и защо се е решило да се правят ваксини в 2 дози, визирайки производителите и какво е основанието им.

Припомняме, че засега от ваксините срещу коронавирус само тази на “Янсен” (Johnson&Johnson) е в една доза. А Киров заяви, че и от клинични изпитания се виждало при някои от ваксините, че дори след първа доза и преминаване на известен период от време, антителата се увеличават значително. Искаме да се каже – личните лекари ще поставят тази и тази ваксина по тези и тези причини, заключи Киров. Според него, времето на фазите отминало.

Вашият коментар