Ваксина срещу рака може да се окаже следващият голям напредък в лечението на заболяването

Очаква се следващият голям напредък в лечението на рака да бъде ваксина, която смалява туморите и предотвратява повторната поява на рака, съобщи АП.

След десетилетия, прекарани в провеждането на проучвания с ограничен успех, учените твърдят, че изследванията са достигнали повратна точка, като мнозина вече прогнозират, че след пет години ще бъдат достъпни още ваксини.

Това не са традиционни ваксини, които предотвратяват заболяването, а ваксини за смаляване на туморите и предотвратяване на повторната поява на рака. Тези експериментални лечения целят да се справят със заболявания като рак на гърдата и белите дробове, а тази година учените съобщават за напредък при смъртоносния рак на кожата, наречен меланом, както и при рака на панкреаса.

„Успяваме да направим нещо, което да работи. Сега трябва да го накараме да работи по-добре“, каза д-р Джеймс Гъли от Националния раков институт на САЩ.

Учените вече имат по-добра представа за това как ракът се крие от човешката имунна система. Ваксините срещу рак, подобно на други имунотерапии, стимулират имунната система, за да може тя да намира и убива раковите клетки. Някои нови ваксини пък използват информационна РНК (иРНК), която е разработена за лечението на рака, но беше използвана първо за ваксини срещу КОВИД-19.

За да работи ваксината, тя трябва да научи Т-клетките на имунната система да разпознават рака като заплаха, каза д-р Нора Дайсис от Института за ваксини срещу рак към медицинския факултет на Университета на Вашингтон в Сиатъл. След като вече са обучени по този начин, Т-клетките могат да отидат във всяка точка в тялото, за да се справят с опасността.

Пациентите доброволци са от решаващо значение за успеха на изследванията.

Напредъкът при ваксините обаче представлява предизвикателство за учените. Първата такава ваксина, наречена „Провендж“, за лечение на рак на простатата беше одобрена в САЩ през 2010 г. Тя изисква имунните клетки на пациента да бъдат обработени в лаборатория, след което да бъдат върнати обратно в организма чрез интравенозна инфузия. Има и лечебни ваксини за рак на пикочния мехур в ранен етап, както и за напреднал меланом.

Ранните изследвания на ваксини срещу рак се провалиха, тъй като ракът надхитри и надживя слабата имунна система на пациентите, каза Оля Фин, изследовател на ваксини в Медицинския факултет на Университета в Питсбърг. Сега Фин е насочила вниманието си към пациенти, при които заболяването е в ранен стадий, тъй като експерименталните ваксини не са помогнали при по-напредналите случаи. Нейният екип планира проучване за ваксина при жени с нискорисков, неинвазивен рак на гърдата, наречен дуктален карцином in situ.

Очаква се да бъдат разработени и други ваксини за борба с рака. Съществуващи вече от десетилетия ваксини срещу хепатит Б са способни да предотвратяват рака на черния дроб, а ваксините срещу човешкия папиломавирус, въведени през 2006 г., могат да се справят с рака на маточната шийка.

Д-р Сузан Домчек, директор на Центъра „Базър“ към медицинския факултет на Пенсилванския университет, търси 28 души с мутации на гените BRCA, за да проведе тест за ваксина. Мутациите на тези гени повишават риска от рака на гърдата и на яйчниците. Целта е да се убият анормалните клетки, преди да могат да причинят проблеми. Домчек оприличава процеса на периодично плевене на градина, или пък на изтриване на бяла дъска.

Други експерти разработват ваксини за предотвратяване на рака при хора с предракови белодробни възли и други наследствени заболявания, които повишават риска от ракови заболявания.

Американските компании „Модерна“ и „Мерк“ съвместно разработват персонализирана иРНК ваксина за пациенти с меланом, като мащабно проучване ще започне тази година. Ваксините са персонализирани за всеки пациент въз основа на многобройните мутации в раковата тъкан. Ваксините, които са персонализирани по този начин, могат да обучат имунната система в това да намира мутационния отпечатък на рака и да убива вредните клетки.

„Общо взето всяка ваксина трябва да бъде разработена от нулата. Ако не беше персонализирана, ваксината вероятно би могла да бъде направена за жълти стотинки, точно като ваксината срещу КОВИД“, каза д-р Патрик От от Института за ракови заболявания „Дана-Фарбър“ в Бостън.

Ваксините, които се разработват в медицинския факултет на Университета на Вашингтон, са предназначени за множество пациенти, вместо да бъдат персонализирани само за един пациент. Провеждат се тестове за рак на гърдата в ранен и напреднал етап, за рак на белия дроб, както и за рак на яйчниците. Възможно е някои резултати да станат ясни още през 2024 г. БТА

Tagsрак