тест коронавирус ваксина

В Япония разработиха тест за антитела за новия коронавирус без кръвна проба

Изследователи от Япония са разработили нов метод за бързо и надеждно установяване на новия коронавирус въз основа на антитела и без кръвна проба, съобщи електронното издание “МедикълЕкспрес”.

Неефективното идентифициране на заразените с новия коронавирус по света ограничи действията за пресичане на пандемията от Ковид-19, като големият брой безсимптомни инфекции влоши още повече ситуацията.

Доминиращият метод за установяване на заразата бе чрез проби от носа и гърлото. Прилагането на този метод обаче отнема 4-6 часа, струва скъпо и изисква специализирана апаратура и медицински персонал, което е проблем, особено в по-бедните страни.

Алтернативният метод е идентифициране на новия коронавирус чрез засичането на специфични антитела за SARS-CoV-2. Тестовите ленти със златни наночастици вече са широко разпространени в много страни. Те дават надеждни резултати в рамките на 10-20 минути, но изискват кръвна проба.

Макар и лесно, вземането на кръв за този тест е болезнена процедура, която увеличава риска от заразяване, а отпадъчните материали са потенциален източник на биозарази.

За да разработим най-малко инвазивен начин за тестване, който ще избегне тези ограничения, проучихме възможността за вземане на проби и изследване на извънклетъчната течност в епидермиса и дермиса, обясни ръководителката на изследването Леилеи Бао от Института за индустриални изследвания на Токийския университет.

Нивото на антителата в тази течност са 15-25 на сто от това в кръвта, но въпреки това са налични и могат да се използват за засичане на новия коронавирус, каза още тя.

Екипът й е разработил и биоразградими микроигли, с които се вземат пробите. Биосензор на основата на хартията засича нивото на антителата срещу SARS-CoV-2.