Трансплантираха на човек свински бъбрек, функционира един месец

Хирурзи транплантираха свински бъбрек на човек в мозъчна смърт и в продължение на повече от месец той функционира нормално.

Тоав е важна стъпка към операция, която екип от лекари от Ню Йорк се надява да осъществи на живи пациенти, предадоха Асошиейтед прес и АФП.

Учени в САЩ се надпреварват да разберат как да използват животински органи за спасяване на човешки животи, а телата, дарени за изследвания, предлагат възможности за подготовка, пише БТА.

Последният опит, за който беше обявено в сряда, е направен в медицинския център “Лангон хелт” на Нюйоркския университет. При него за най-дълъг период от време функционира свински бъбрек трансплантиран на човек, макар и починал. Органът продължава да работи и изследователите проследяват дейността на бъбрека вече втори месец.

“Дали този орган наистина ще работи като човешки орган? Засега изглежда, че е така”, казва пред Асошиейтед прес д-р Робърт Монтгомъри, директор на Института за трансплантации “Лангон” към Нюйоркския университет.

“Изглежда дори по-добре от човешки бъбрек”, твърди Монтгомъри на 14 юли, когато заменя бъбреците на починал мъж с един от генетично модифицирано прасе, и наблюдава как органът веднага започва да произвежда урина.

Възможността един ден свинските бъбреци да помогнат за облекчаване на острия недостиг на органи за трансплантация убеждава семейството на 57-годишния Морис “Мо” Милър от щата Ню Йорк да дари тялото му за експеримента.