Тестовете за наркотици на шофьорите ще се обработват по-бързо

Чрез автоматизирана система пробите ще са готови в рамките на една, две седмици

Откриха център с нова апаратура за бързи тестове за наркотици в кръвните проби на шофьорите. Чрез автоматизираната система за подготовка пробите ще излизат в рамките на една, две седмици.

В момента текат процедури за купуването на още оборудване. Над хиляда са натрупаните проби до момента, които изчакват обработка. Предвидено е и допълнително разкриване на щатове за специалисти, които участват в изготвянето на технически ескпертизи при тежки катастрофи.

По този начин трябва да се намалят сроковете и да се осигурят по-бързи съдебни процеси. На събитието присъстваха премиерът, вицепремиерът и вътрешният министър.

Те се срещнаха с близките на загинали при тежки инциденти на пътя, които отново отправиха призив за справедливост.

,,Преди известно време аз поех личен ангажимент към българските граждани и в частност към родителите на загинали деца при ПТП-та”, обясни Калин Стоянов – министър на вътрешните работи.

,,Имайки тези апарати значително ще съкратим срока за изготвяне на експертизите. Оттам ще повишим и засилим процеса по правораздаването. Според мен това е една огромна крачка към победата, която ние търсим в битката, която поведохме с пътния травматизъм”, увери министърът на вътрешните работи.