ваксина коронавирус

СЗО ще решава на 23 юни дали маймунската шарка представлява спешна ситуация

Световната здравна организация (СЗО) ще свика на 23 юни извънредна комисия, която да прецени дали епидемията от маймунска шарка представлява “извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международно значение”, съобщи Ройтерс.

Това е най-високото ниво на предупреждение, издавано от здравната институция на ООН, което понастоящем се прилага само за пандемията от КОВИД-19 и полиомиелита.

До момента са установени 1600 потвърдени и 1500 предполагаеми случая на маймунска шарка в 39 държави, както и 72 смъртни случая, съобщи СЗО. Сред засегнатите са и страните, в които вирусът се разпространява обичайно.

Маймунската шарка е ендемична в някои части на Африка, но са регистрирани повече случаи както в тези страни, така и в останалата част на света.

Вирусът причинява грипоподобни симптоми и кожни лезии и се разпространява чрез близък контакт.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че е време да се обмисли засилване на реакцията, защото вирусът се държи необичайно, засегнати са повече държави и е необходима международна координация.

“Не искаме да чакаме, докато ситуацията излезе от контрол”, заяви директорът на СЗО за извънредни ситуации в Африка Ибрахима Соче Фол.