ваксина коронавирус

СЗО: Решенията за промяна във ваксинационната кампания срещу COVID-19 в България се основават на качествени данни

„Решенията за промяна във ваксинационната кампания в България се основават на качествени данни. Това се случи след промяна в прилаганата имунизационна политика“, заяви Ханс Клуге, директор на регионалния офис на СЗО за Европа. Това стана при откриването на работна видеоконферентна среща за оптимизиране на ваксинационната кампания срещу COVID-19, инициирана от Министерство на здравеопазването на Република България.

„38% от населението не иска да се ваксинира, според съвместно социологическо проучване, проведено в края на 2020 г. от МЗ и СЗО“ каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов в приветствието си към участниците в срещата, която се провежда по инициатива на МЗ. Д-р Томов благодари за усилията в подпомагането на здравните власти у нас и представи визията на министерството за ускоряване на имунизационното покритие срещу COVID-19. Заместник-министърът каза още, че се прави всичко необходимо за промяна на натрупания скептицизъм в общественото по отношение на COVID и ваксините.

„Правителството си е поставило високи цели и изпълнява всичките си ангажименти в борбата с COVID-19. Основното ни средство за справяне с коронавирусната инфекция е имунизацията“ заяви заместник министър-председателят по управление на европейските фондове Атанас Пеканов.

Позициите си по кампанията представиха и зам.-министрите Мария Гайдарова, Иван Кръстев и проф. Борислава Танева, съответно на образованието и науката, труда и социалната политика и културата.

В срещата взеха участие и представители на Регионалния офис на Уницеф за Европа, както и ръководителите на офисите на СЗО и Уницеф за България д-р Скендер Сила и Кристина де Бройн и редица експерти на българските здравни власти и двете международни организации.

„Сътрудничеството остава единственият ни правилен път в битката с пандемията. Докато всички не са в безопасност, никой не е в безопасност“ беше категоричен в заключителните си думи заместник-министър Томов.

Работата за повишаване на ваксиналното покритие в България срещу коронавируса да продължи на оперативно ниво и в още по-тясно сътрудничество, се обединиха участниците в срещата.