Симптомите не се отразяват върху риска от предаване на COVID-19

Първото изследване, за което доброволци бяха изложени на новия коронавирус, установи, че симптомите не се отразяват върху вероятността заразеният да предаде болестта на други, съобщи Ройтерс.

Резултатите подчертават колко трудно е да бъде предотвратено предаването на заразата в момент, в който Световната здравна организация предупреди за увеличаване на случаите. 

Изследването на организацията “Оупън орфан” и Имперски колеж, Лондон, показа, че сред 18-те заразили се участници, наличието на симптоми и силата им не са имали нищо общо с вирусния товар в дихателните им пътища. 

Вирусният товар, или тенденцията за разпространяване на вируса, е измерван с два метода. И двата показват, че няма връзка между разпространението на вируса и симптомите, пишат учените в сп. “Нейчър медисин”. 

Общо 36 здрави млади хора са изложени на вируса за изследването. Двама от тях се оказали с антитела и били изключени. Малко повече от половината се заразили. Сериозни усложнения нямало. Това показва, че подобен модел за изследване е безопасен и се понася добре от здрави млади хора.